10 tips for å spare penger på kjøkkenet

Jeg vet at det kan være vanskelig å spare penger når man er student og er en nybegynner på å bo alene. I dag skal jeg gi dere 10 tips til hvordan dere kan spare penger på kjøkkenet. Disse tipsene tenger ikke å bare være nyttige for nye studenter, men for alle som ønsker å spare penger. 

Tips 1: Planlegg måltidene dine
Før uken er omme, prøv å planlegge måltidene dine for neste uken. Alle middager, frokost, lunsj og eventuelle mellommåltider. Dette gjør det enklere å handle samtidig har du en plan du følger istedenfor å handle når du har blant annet dårlig tid. Måltidene blir billigere og de blir ofte ofte sunnere. Du unngår også bruke penge på take-away som man ofte bestiller dersom man ikke planlegger. 

Tips 2: Dra på handletur én gang i uken
Når du har planlagt måltidene dine så kan du dra å handle. Unngå å handle flere ganger i uken, så unngår du småkjøp. Man slipper å handle etter jobb eller forelesning når man er sliten og sulten som ofte fører til man kjøper med seg noe ekstra. Ved å handle en gang i uken sparer du ikke bare penger, men også tid. 

Tips 3: Ikke kast rester
Ofte så blir det mat til overs etter middagen, da må du ikke kaste restene! Du kan ta de med til lunsj, fryse de ned eller spise de til frokost. Noen ganger kan det være greit å lage ekstra mye mat med vilje, så kan du fryse maten i porsjons-størrelser og ta de opp en dag du ikke har lyst til å lage mat. 

Tips 4: Ta med egne poser  på butikken
Man sparer kanskje ikke mye penger på dette men du sparer miljøet for en del unødvendig plast. Plast er et stort miljøproblem, så bli med å kutte ned på plastposer samtidig som du sparer noen kroner. 

Tips 5: Rydd i skapene
Ha oversikt over maten du har. Kjøleskap og andre skap på kjøkkenet blir fort rotete og det er fort gjort å miste oversikt over hva man egentlig har. Noe jeg gjør for å få bedre oversikt på tørvarene mine er å opp
bevare blant annet pasta, gryn og ris over i glasskrukker. Da unngår man mye plast og forpakninger samtidig som du kan lett stable de og se hva som det er i de. Når du har fått oversikt så er det lettere å planlegge måltidene dine etter det. Noen ganger ser man at frukt og grønt som begynner å bli dårlig, da kan du gjerne fryse de ned og bruke de f.eks. i smoothie eller wok i en senere anledning (anbefaler ikke å fryse ned løk, ettersom smaken smitter over på de andre varene selvom løken er pakket i pose). 

Tips 6: Ta med egen lunsj
Det er lett å kjøpe lunsj i kantinen eller på veien til jobben, men disse kjøpene er ofte dyre og unødvendig. Spar penger ved å lage din egen lunsj. Det trenger ikke å være de typiske brødskivene, men kan være f.eks. salat, grøt eller wrap. Her sparer du ikke bare penger, men maten blir ofte sunnere når den er hjemmelaget. 

Tips 7: Drikk vann
Vann er godt for oss, og det vet alle. Prøv derfor å drikke vann og ikke brus/ saft. Ta også med deg vannflaske på forelesning eller jobb, så slipper du å kjøpe vann eller brus i kantinen. Brus og saft er ofte dyrt og heller ikke godt for helsen, så drikk vann som er gratis og godt for oss.

Tips 8: Følg med på mattilbud 
Se hvor det er tilbud og kjøp der. Du kan også planlegge måltidene etter hva som er på tilbud. På denne måten kjøper du alltid varene dine til den beste prisen. "Mattilbud" er en god app hvor du får god oversikt over forskjellige tilbud som de forskjellige butikkene har, som du kan laste ned gratis på mobilen.

Tips 9: Trakt egen kaffe/ lag din egen te
Mange drikker kaffe hver dag, og det er lett å gå innom en kafé for å kjøpe seg en kopp med noe varmt å drikke. Dersom du gjør dette er det mye penger å spare,  ved å lage din egen kaffe. Invester gjerne i en termos som du kan ha med på forelesning eller jobb dersom du trenger flere kopper på en dag. 

Tips 10: Lag handleliste 
Lag handleliste for hele uken før du går på butikken, og følg listen. På denne måten unngår du å kjøpe for mye mat som du senere må kaste, eller for lite som fører til at du må ta flere turer på butikken. Det er lett å bli fristet på butikken, men med en handleliste er det lettere å kjøpe det du må, ikke mer eller mindre. Ha gjerne handlelisten på mobilen og skriv opp hva du trenger fortløpende i løpet av uken.

Har du noen tips? Skriv de gjerne i en kommentar!

- Fernanda


#penger #spare #vegan #vegansk #mat #kjøkken #tips #student #sparepenger #matsparing #plantebasert #billig 

2 kommentarer

solliv

28.08.2017 kl.19:34

Viktig dette, matbudsjett og kaffekopp ute kan vi spare mye på....

StudentVeganeren

28.08.2017 kl.20:03

solliv: Ja, takk for gode tips! Godt for lommeboken og miljøet :-)

Skriv en ny kommentar

StudentVeganeren

StudentVeganeren

21, Drammen

Hei, alle! Jeg er en jente på 21 år som elsker mat! Jeg er veganer, og på denne plattformen skal jeg dele med dere mine oppskrifter og tips.

Kategorier

Arkiv

hits